Tuesday, February 2, 2010

72 hari!72 hari. Sunyi dan senyap PZ dari laman ini bagaikan tak sudi lagi bertamu. Perenggan waktu antara 23 November 2009 hinggalah ke hari ini, 2 Februari 2010 diwarnakan aneka cerita dan peristiwa. Puas ditimbang, diteliti dan diperhalusi, maka PZ memutuskan untuk kembali aktif bertamu di laman ini. Agak terlewat bagi coretan ini menjadi entri sulung bagi tahun baharu 2010.

Tidak dapat dinafikan, sepanjang 72 hari lepas, jari-jemari PZ mahu saja mengukir coretan di laman ini. Namun, kekangan dan hambatan tertentu sepanjang tempoh tersebut membantutkan segala-galanya. Maka, laman ini kelihatan seperti terabai tanpa sebarang pengisian. Jauh sekali niat PZ untuk meninggalkan, apatah lagi terus melenyapkan terus laman ini.

Sepanjang 72 hari lepas juga, tidak sunyi telinga PZ disinggahi pelbagai soalan dan pertanyaan dari teman-teman. "Kenapa tak update blog?" "Hangat-hangat tahi ayam je ke?" "Mana menghilang?"  dan bentuk-bentuk seumpamanya. PZ hanya upaya tersenyum dan mendiamkan diri. Buat masa ini, biarlah PZ simpan sendiri,

Maka, selepas 72 hari, PZ sekali lagi menghadirkan diri di sini. Meskipun telah 33 hari berada dalam tahun 2010, tidak terlewat bagi PZ memperbaharui iltizam, wajah dan watak. Kabur barangkali bagi segelintir teman PZ untuk mendalami mesej PZ kali ini, namun yang paling penting, Allah Ta'ala masih mengurniakan kekuatan untuk PZ kembali berkarya di laman ini, maka PZ amat amat bersyukur kepadan-Nya!

Dengan iltizam, wajah dan watak baharu tersebut, maka kembalinya PZ di laman ini akan dilatari slogan NEWBORN!


No comments: